Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego
Autor: Shutterstock Papryka w przetworach z octem jest pyszna, chrupiąca i rześka
łatwy
45 min
4

Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać! 

Ważna wskazówka, jak prawidłowo marynować

Pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są wykorzystywane w przepisach na przetwory zimowe nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym przypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także octu nie należy zastępować stężeniem słabszym niż wskazane w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól / cukier) nie będzie wykazywał właściwości konserwujących, a przetwór ulegnie zepsuciu.

SKŁADNIKI

  • 500 g papryki
  • 500 g jabłek
  • 800 ml wody
  • 115 g cukru
  • 50 ml octu winnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybieraj papryki, które są dojrzałe i soczyste, z gładką skórką. Przed zakupem dokładnie sprawdź warzywa pod kątem uszkodzeń. Jeśli wewnątrz warzywa znajdują się gnijące obszary z pleśnią, lepiej w ogóle nie używać takiej papryki, ponieważ proces gnicia rozpoczął się i rozprzestrzenił na całe warzywo. Nawet jeśli odetniesz zgniłą część, słoik takiej papryki może w końcu eksplodować.
  • Dokładnie umyj słoiki i pokrywki wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można ją gotować na parze przy użyciu pokrywki do sterylizacji lub piec w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich bezpośrednio do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną w wyniku spadku temperatury. Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.
  • Wlej wodę, ocet, cukier do emaliowanego rondla. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu.
  • Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w długie paski.
  • Umyj, osusz i pokrój jabłka, usuwając gniazda nasienne. Ja wybrałam małe jabłka, ale możesz też użyć dużych.
  • Obierz ząbki czosnku. Możesz przeciąć duże ząbki na pół wzdłuż.
  • Paprykę i jabłka wkładać porcjami do wrzącej marynaty i gotować na średnim ogniu przez 1-2 minuty. W tym samym czasie papryka i jabłka nie zdążą się zagotować i zachowają swoją jędrność, jednak gotowanie w occie zabije bakterie, co zapobiegnie zakwaszeniu przetworu.
  • Ugotowaną paprykę i jabłka przełożyć na talerze.
  • W słoikach ułożyć ząbki czosnku i ziarna ziela angielskiego.
  • Do słoików przełożyć blanszowaną paprykę i jabłka.
  • Wlej marynatę, w której ugotowano warzywa i owoce.
  • Słoiki dobrze zakręć pokrywkami.
  • Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Odwróć schłodzone słoiki z powrotem do góry pokrywką. Paprykę w słoikach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po otwarciu zawsze przechowuj w lodówce. Smacznego!
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej