Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę
2023-07-18
łatwy
30 min
4
Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg papryki
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- liście laurowe
- gorczyca
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem.
- Następnie trzeba przygotować zalewę. Bierzemy 5 szklanek wody, szklankę octu, cukier i łyżkę soli. Całość zagotować.
- Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dołożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.
- Następnie pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Polecamy też:
Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę
Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę
Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis