Szczypiorek marynowany na zimę: sprytny patent na szczypior

2023-06-05
Pęczki szczypioru ogrodowego, sterta
Autor: Shutterstock Nadwyżki szczypioru można zamarynować na zimę
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szczypiorek marynowany na zimę to sprytny patent na szczypior, a właściwie jego nadmiar. Nadprodukcję warto przetworzyć, aby zimą dodawać marynowany szczypiorek do sałatek, gotowanych jajek i śledzi. Oto niecodzienny przepis na szczypior zakonserwowany na zimę! 

Szczypiorek to doskonały dodatek do wszelkich sałatek, nawet tych ze słodkawą nutą. W marynacie zyskuje jeszcze na charakterze i oryginalnym smaku. Jeśli szczypiorek obrodził ci nadspodziewanie, część zbiorów możesz śmiało zamrozić, a część zamarynować. Zimą będziesz zadowolony z tego niekonwencjonalnego dodatku do potraw.

SKŁADNIKI

  • szczypior ogrodowy
  • na każdy 1 słoik o pojemności 500 ml:
  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki octu 5%
  • oraz roztwór solanki przygotowany z 1 l wody i 2 płaskich łyżek soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrać źdźbła szczypioru. Uszkodzone lub żółknące usunąć. Dobrze umyć, osuszyć i posiekać drobno.
  • Przygotować słoiki, umyć i wysterylizować.
  • Przygotować solankę. Zagotować wodę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-4 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Do każdego przygotowanego słoika włożyć przyprawy.
  • Słoiki zapełnić posiekanym szczypiorem. Lekko ubić.
  • Napełnić słoiki solanką. Dodać do każdego słoika 2 łyżki octu.
  • Słoiki zakręcić. Wstawić od naczynia wyłożonego tkaniną, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoika.
  • Naczynie ze słoikami podgrzewać do chwili, gdy woda się zagotuje. Od tego momentu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
redakcja
więcej