Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe  i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest  drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.

Składniki

  • 2 małe liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 g suszonych grzybów

  • 10 kuleczek pieprzu

  • 25 g liści lubczyku (może być mrożony)

  • 1 gałązka rozmarynu

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1/3 pęczka koperku

  • 25 g parmezanu

  • 250 g marchewki ( 2 średnie )

  • 100 g selera korzeniowego

  • 50 g białej części pora

  • 1 mała pietruszka

  • 1 średni dojrzały pomidor bez skórki i pestek

  • 1 korzeń pasternaku

  • 2 gałązki selera naciowego

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 100 g soli

  • 4 łyżki oleju

  • 50 ml wody

Przygotowanie krok po kroku

  • Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu na pył.

  • Lubczyk, rozmaryn, natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.

  • Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Wszystkie warzywa posiekać w malakserze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Składniki przełożyć do garnka z grubym dnem.Przykryć i doprowadzić do wrzenia.Odkryć i mieszając dość często gotować około godzinę, uważając, by mieszanina nie przywarła.

  • Jeśli warzywa się nie rozpadły w gotowaniu, należy na koniec zmiksować pastę na jednolita masę, przełożyć do słoika i po ostudzeniu trzymać w lodówce.

Ocena: 2,5

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw