Zimowa sałatka warzywna na ciepło do słoików

2021-03-29
Zimowa sałatka warzywna na ciepło do słoików
Autor: Shutterstock Zimowa sałatka warzywna na ciepło do słoików.
łatwy
45 min
4

Zimowa sałatka warzywna na ciepło do słoików to pomysł na szybką mieszankę warzywną, która znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Można ją przed podaniem podgrzać, ale na zimno też smakuje wyśmienicie.

Jak przygotować słoiki na przetwory

Przed pasteryzacją słoiki myjemy w gorącej wodzie z detergentem, dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie. Możemy też wyprażyć je w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, ogrzewamy do 100 st. C i po 10 minutach wyjmujemy. Uszczelki myjemy, dobrze płuczemy, wyparzamy wrzątkiem. Po osuszeniu przecieramy spirytusem. Najlepsze są słoiki typu twist. Jeśli mamy słoiki używane, sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione i czy wieczka nie są krzywe. Wieczka mogą być wykorzystywane do pasteryzacji tylko 3-4 razy. Nawet mała nieszczelność spowoduje, że do środka dostanie się powietrze i namnożą się bakterie, co grozi zepsuciem produktu. Pamiętajmy, że czas pasteryzacji liczymy od chwili, gdy zagotuje się woda w garnku.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kolorowej papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 0,5 kg kabaczków
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki soli
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę i kabaczki oraz obrane ze skórki pomidory pokroić w plastry.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry, czosnek posiekać.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać w garnku i odstawić na godzinę.
  • Potem doprowadzić do wrzenia, gorącą przełożyć do słoików.
  • Zamknąć, postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów