Domowy twaróg z kefiru: przepis na pyszny twarożek z zapasów kefiru

2021-03-29
Domowy twaróg z kefiru: przepis na pyszny twarożek z zapasów kefiru
Autor: Shutterstock Delikatny twaróg z kefiru zrobisz bez trudu w domowych warunkach
łatwy
10 min
4

Domowy twaróg z kefiru bez dodatkowego mleka i składników bardzo łatwo przygotować. Kefir ma tę przewagę nad zwykłym zsiadłym mlekiem, że użyte do jego przygotowania kultury bakterii dają kremowy skrzep o idealnej konsystencji. W ten sposób możecie się pozbyć zapasów kefiru, któremu kończy się termin ważności. Z zalecanej porcji 2 kg kefiru otrzymacie około 350 g twarożku o subtelnej kwasowości i delikatnej teksturze. O zaletach i oszczędnościach twarogu z kefiru przeczytacie poniżej. 

Zyski i oszczędności

Nie bierzcie kefiru odtłuszczonego. Nabiał o zawartości tłuszczu na poziomie 0% jest niskokaloryczny, ale ciężko strawny i nie przyswaja się z niego wapń. Można śmiało wykorzystać kefir o podwyższonej zawartości białka. 

Porcja 1 kg kefiru może kosztować od 3,40 zł do 7,70 zł (wszystkie ceny maj 2020 r). Oznacza to, że 350 g domowego twarożku z kefiru kosztuje od 6,80 zł do 15,40 zł. Tyle samo twarogu sklepowego kosztuje od 4,20 zł do 6 zł. Dlatego wybierajcie kefir z czasie promocji oraz ten, którego przydatność do spożycia się kończy i jest przeceniony. Zamiast wylać, zawsze warto przerobić zapasy kefiru, którego już nie wypijecie. Nas świadomość niemarnowania bardzo krzepi i to już jest czysty zysk. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg kefiru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki, kminku lub maku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kefir wlać do garnka. Gotować na wolnym ogniu w kąpieli wodnej. Garnek umieścić w drugim dużym garnku napełnionym do 1/3 wysokości wodą.
  • W trakcie gotowanie nie mieszać.
  • Gotować do temperatury 80°C. Czyli do chwili, gdy kefir będzie bardzo gorący i zacznie się oddzielać żółtawa serwatka. Nie dopuścić do zagotowania.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
  • Ciepły skrzep przelać na gęste sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą lub muślinem (gęstym płótnem). Pozostawić na 1 godzinę do odcieknięcia.
  • Zawinąć rogi tkaniny do góry, mocno ścisnąć, aby pozbyć się resztek serwatki. Uformować ze skrzepu kulę. Rogi związać i twarożek zawiesić, podstawiając pod niego naczynie, do którego będzie skapywać serwatka. Pozostawić na noc. 
  • Rano serek wyjąć z zawiniątka, rozdrobnić widelcem, dodać sól i ulubione nasiona, wymieszać. Gotowe!