Liliowy syrop z bzu zwyczajnego: pyszny i zdrowy dodatek z jadalnych kwiatów lilaka

2022-05-17
Liliowy syrop z bzu zwyczajnego: pyszny i zdrowy dodatek z jadalnych kwiatów lilaka
Autor: Shutterstock Piękne kwiaty lilaka zwyczajnego idealnie aromatyzują syrop
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Liliowy syrop z bzu: pyszny i zdrowy to aromatyczny dodatek do napoi. Domowy syrop z jadalnych kwiatów lilaka zwyczajnego ma piękny kolor i wyborny smak. To idealny prezent jadalny dla kogoś bliskiego. Przepiękny kolor syropu łatwo uzyskać dzięki sprytnemu trikowi. Przekonaj się sama! 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwiatów bzu
  • 1 łyżka suszonych jagód lub dżemu jagodowego dla uzyskania koloru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oskub kwiatki bzu, przełóż do sitka i zanurz w wodzie. Dobrze wypłucz i odsącz.
  • Dodaj wodę i cukier do małego garnka, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj kwiaty bzu i jagody.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Przelej uzyskany płyn przez sito wyłożone gazą.
  • Przelej syrop do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Zakręć póki gorący.
  • Tak przygotowany syrop z kwiatów bzu można przechowywać do 1 roku. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.
Beszamel - Jadalne Chwasty