Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance

2021-03-29
Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance
Autor: Shutterstock Po kilku dniach fermentacji zalewa maślankowa zrobi się różowa.
łatwy
0 min
4

Właściwie niemal każde młode warzywo można ukisić w maślance: buraczki, rzodkiewki, cukinię, ogórka, młodą cebulkę. A jeśli pomieszasz je razem i zalejesz maślanką, to po kilku dniach będziesz mieć pyszną, zdrową fermentowaną sałtkę, znakomita do obiadu lub jako samodzielna przekąska albo pyszny chłodnik.

Maślanka powinna być naturalna, bez żadnych sztucznych i zbędnych dodatków, na przykład mleka w proszku. Czytaj etykiety!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek długi
  • 1 pęczek rzodkiewki razem z liśćmi
  • 4 łyżki posiekanego kopru
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinę i rzodkiewki dokładnie oczyść z ziemni i żółtych lub uszkodzonych liści. Pokrój na nieduże kawałki (razem z liśćmi).
  • Cebulę oczyść, szczypiorek umyj, warzywa posiekaj. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i obranym i pokrojonym w kostkę ogórkiem.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i włóż do czystego, wyparzonego słoja, zostawiając od góry kilka cm wolnego miejsca.
  • Maślankę przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
  • Warzywa w słoju zalej maślanką, tak aby je przykryła. Odstaw słój w ciepłe miejsce, w pierwszych dniach kiszenia odkręcaj codziennie słój, aby uwolnić gazy.
  • Sałatkę można próbować już po tygodniu, ale im dłużej postoi tym mocniej będzie ukiszona.