Ptysie z pieczarkami: sprawdzony przepis

2021-03-31
Maria Olczak
Ptysie z pieczarkami
Autor: Shutterstock Ptysie smakują wyśmienicie także w wersji wytrawnej
średni
60 min
4

Ptysie to bardzo efektowna i smakowita przekąska imprezowa. Są neutralne w smaku, więc doskonale komponują się zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. Podajemy dobry przepis na ptysie z pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • farsz:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • 200 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku zagotować wodę z margaryną. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.
  • Gdy ciasto ostygnie, wybijać kolejno jajka i miksować na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, aż będą złociste.
  • Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na tłuszczu ok. 5-10 min. Gdy woda odparuje, dodać przyprawy, pietruszkę i dokładnie wymieszać. Ostudzone ptysie przekroić na pół, spód napełnić farszem, posypać startym serem, przykryć górną częścią i podgrzewać w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.
Maria Olczak