Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka

2021-03-29
Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka
Autor: Shutterstock Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną - wielkanocna przystawka, która nie tylko świetnie smakuje, ale też super się prezentuje!
średni
45 min
4

Rewelacyjne ptysie z sałatką jajeczną to wielkanocna przystawka przepyszna i dekoracyjna. Kto opanował tajniki przygotowania ciasta ptysiowego - zrobi ją z łatwością i zaskoczy  rodzinę innym sposobem podania tradycyjnych wielkanocnych  jajek

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Pasta jajeczna
  • 7 jajek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz czarny
  • Do ozdoby
  • sałata
  • plasterki szynki
  • ogórek kiszony lub konserwowy
  • papryka - do wyboru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło z mlekiem i solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów.
  • Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
  • Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany koperek, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Udekorować sałatą i paskami żółtego sera.