Szpinakowa rolada z łososiem i suszonymi pomidorami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Szpinakowa rolada z łososiem i suszonymi pomidorami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada szpinakowa z łososiem to pomysł na przystawkę, którą śmiało można podać na uroczystej kolacji. Łosoś to przepyszna ryba, która jest podstawą wielu wykwintnych dań. Sprawdź przepis na szpinakową roladę z łososiem i suszonymi pomidorami!

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku

  • 2 łyżki masła

  • 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka

  • szczypta utartej gałki muszkatołowej

  • łyżka parmezanu

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • 2 twarożki śmietankowe (do farszu)

  • 10 dużych plastrów wędzonego łososia (do farszu)

  • suszone pomidory (do farszu)

Przygotowanie krok po kroku

  • Na początku nagrzewamy piekarnik do 220 st. tak, aby rozgrzewał się w czasie, kiedy będziemy przygotowywać potrawę.

  • Szpinak odsączamy, a następnie smażymy na oliwie (ok. 10 minut), gotowy odstawiamy do wystygnięcia.

  • Następnie formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wcześniej natłuszczonym oliwą.

  • Ostudzony szpinak łączymy z gałką muszkatołową oraz żółtkami jajek. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

  • Białka ubijamy na sztywną pianę i solimy. Dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy.

  • Gotową masę rozprowadzamy na papierze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut.

  • Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Czekamy aż przestygnie.

  • Z placka zdejmujemy papier. 

  • Na wierzchu smarujemy twarożkiem. Układamy plastry łososia i posiekane suszone pomidory tak, aby pokryły całą powierzchnię.

  • Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owijamy ścisło folią aluminiową i wstawiamy do lodówki, do schłodzenia na minimum 2 godziny.

  • Przed podaniem kroimy roladę na plastry.

Ocena: 3,9

Rolada szpinakowa jest niezwykle łatwa do przygotowania. Na dodatek to bardzo niedroga baza do przygotowania efektownie prezentującej się przekąski.  Klasycznie nadziewana jest serkiem i łososiem właśnie, ale nie ma przeszkód by  wypróbować inne farsze. Użyte w naszym przepisie suszone pomidory dodają daniu  charakteru i nieco bardziej zdecydowanego smaku. Szpinakowe ciasto  można też nadziać pomidorowym farszem serowym, zmiksować serek z przyprawą curry i chili, łososia zastąpić szynką - możliwości jest wiele.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw