Hiszpańskie churros. Z czekoladowym sosem i mocną kawą niemal wyrywają z butów

Churros przepis tradycyjny
Autor: Shutterstock Churros to hiszpańskie ciasteczka z ciasta ptysiowego, smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podawane z pitną czekoladą.
średni
30 min
4

Dieta wegetariańska

W tłusty czwartek możemy się objadać – i to bez wyrzutów sumienia – pączkami i faworkami. Albo zjeść hiszpańskie churrosy obsypane cukrem z cynamonem. To ciasteczka znakomite na każda okazję. Podajemy tradycyjny przepis na churros - smażone ptysie, które Hiszpanie jadają z płynnym czekoladowym sosem i filiżanką czarnej kawy. A tobie z czyn najbardziej zasmakują?

Churros to tłuste i chrupiące paluchy ptysiowe. W smaku przypominają nasze pączki, są jednak delikatniejsze, bo robione z ciasta parzonego, czyli takiego, z jakiego przyrządza się ptysie. To znakomite połączenie miękkiego, gąbczastego wnętrza, chrupiącej wysmażonej na gorącym oleju skórki i słodkiej, aromatycznej posypki uwielbiane w Meksyku i Hiszpanii, zdobywa sobie coraz większą popularność nie tylko wśród Latynosów.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście churros, koniecznie zróbcie je w domu. To wcale nie jest trudne, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym.  Domowe churros są najsmaczniejsze, bo zawsze przygotowywane na świeżym oleju.

Jak zrobić idealne churros?

  • Do przygotowania ciasta użyj schłodzonych jaj, wyjmij je z lodówki przed samym dodaniem do ciasta. Zimne jajka wystudzą ciasto i sprawią, ze szybciej zgęstnieje.
  • Jajka dodawaj pojedynczo! Połącz dokładnie jajko z ciastem, zanim dodasz kolejne.
  • Staraj się aby wstążki ciasta miały ok. 10-12 cm. Dłuższe kawałki zwijają się i są trudne do odwrócenia.
  • Staraj się utrzymywać stałą temperaturę oleju, nie wkładaj do niego zbyt wielu ciastek na raz.
  • Jeśli nie masz rękawa do kremów, z charakterystyczną gwiazdkową końcówką, to nic nie szkodzi. Do wyciskania churrosów użyj foliowego worka z obciętym brzegiem. Najlepiej wybrać do tego woreczek strunowy - gruba folia, z której jest wyprodukowany, gwarantuje pewny chwyt i stały rozmiar wyciętego otworu.
  • Obtocz w cukrze z cynamonem jeszcze mocno ciepłe ciasteczka, to sprawi, że posypka lepiej będzie się trzymała ciasta.

Przepis na churros

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z masłem, dodać sól. Gdy masło się rozpuści do gorącego roztworu dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od brzegów garnka.
  • Zdjąć z ognia i przestudzić. Do wystudzonego ciasta po jednym wbijać jajka, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
  • W garnku rozgrzać olej. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na rozgrzany olej porcje ciasta. Ciasto wyciskać tak, by powstały długie paluchy.
  • Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasteczka. Podawać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej