Ptysie z kremem twarożkowym

2021-03-29
materiały prasowe Diamant
Ptysie z kremem twarożkowym
Autor: materiały prasowe Diamant Ptysie można nadziewać na 1001 sposobów - tu  ptysie z kremem z twarożku i śmietany
średni
45 min
4

Ptysie - kto ich nie lubi? Ptysie z bitą śmietaną to klasyka, a można je nadziewać na 1001 sposobów. My proponujemy ptysie z kremem twarożkowym.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g wody
  • 125 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 150 g cukru pudru Diamant
  • 200 g ricotty
  • cukier puder Diamant do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka.
  • Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić, po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi).
  • Piec ok 25 minut w 200°C. Ostudzić i przekroić na pół.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.
materiały prasowe Diamant