Ptysie z kremem twarożkowym
2021-03-29
średni
45 min
4
Ptysie - kto ich nie lubi? Ptysie z bitą śmietaną to klasyka, a można je nadziewać na 1001 sposobów. My proponujemy ptysie z kremem twarożkowym.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g wody
- 125 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- Krem:
- 200 g śmietanki 36%
- 150 g cukru pudru Diamant
- 200 g ricotty
- cukier puder Diamant do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka.
- Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić, po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi).
- Piec ok 25 minut w 200°C. Ostudzić i przekroić na pół.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.