Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego: przepis na tureckie TULUMBA TATLISI

2021-03-29
Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego: przepis na tureckie TULUMBA TATLISI
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Słodkie i lepkie od syropu pączuszki z ciasta ptysiowego to ulubiony deser Turków. Najlepiej smakują do czarnej i mocnej kawy po turecku lub do gorzkiej zielonej herbaty z miętą. Oto przepis na tureckie TULUMBA TATLISI - słodkie wspomnienie wakacji na Riwierze Tureckiej. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto ptysiowe:
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1/4 łyżeczki soli
  • oraz 300 ml oleju do smażenia
  • Na syrop:
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 20 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlej 250 ml wody i dodaj 80 g masła. Zagotuj.
  • Gdy woda z masłem wrze, dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Gdy masa stanie się  jednorodna i zwarta, zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej masy dodaj po 1 jajku i ubijaj razem. Następnie dodaj kolejne jajko i ponownie zmiksuj całość. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
  • W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wyciskaj z rękawa cukierniczego 5 cm odcinki ciast i odcinaj je nożyczkami.
  • Smaż pączuszki do lekkiego zrumienienia. Odsącz z oleju i przełóż na papierowy ręcznik.
  • W oddzielnym naczyniu przygotuj syrop. Do 200 ml wody, dodaj cukier i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
  • Pączuszki zanurz w syropie i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknęły słodyczą.
  • Podawaj do mocnej kawy po turecku lub do zielonej herbaty z miętą.