Smakowite pulpety z paluszków surimi podawane z kaszą manną

2021-03-29
Smakowite pulpety z paluszków surimi podawane z kasza manną
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Smakowite pulpety z paluszków surimi podawane z kaszą manną to smaczne i lekkie danie. Łagodny smak surimi przełamany odrobiną chili i cebuli świetnie komponuje się z ugotowaną na warzywnym bulionie drobną kaszą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g paluszków surimi
  • 1 białko
  • pół pęczka drobno posiekanej natki
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chili
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paluszki krabowe surimi rozmrozić i bardzo drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami natki i białkiem.
  • Dymkę, czosnek i chili drobno posiekać i dodać do surimi, dodać sól i pieprz, wymieszać.
  • Z masy uformować pulpety i smażyć na gorącym oleju na złoto.
  • Bulion wymieszać ze śmietaną i zagotować. Wsypać kaszę mannę i gotować 5 minut.
  • Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z resztą natki. Pulpety podawać na kaszy.