Sola zapiekana z porami - sposób na pyszną rybę

2022-12-21
Sola zapiekana z porami - sposób na pyszną rybę
Autor: Shutterstock Sola zapiekana z porami to pyszna zapiekanka na rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Biała ryba i duszone pory to znakomite połączenie smakowe. Zapieczone razem z odrobiną gałki muszkatołowej i żółtego sera zasmakują całej rodzinie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z soli
  • 0,5 kg białych części porów
  • 2 łyżki tartego sera zółtego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
  • Pora umyć i pokroić w talarki, zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby.
  • Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
  • Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać warstwą tartego sera. przykryć i zapiekać 20 in w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Galeria: Ryba na obiad - najlepsze przepisy na dania rybne