Jak gotować ryż? Proste sposoby gotowania ryżu

2021-02-24 8:23

Gotowanie ryżu nie wymaga wielkich umiejętności, ale aby ryż był sypki i nie sklejał się, trzeba trzymać się kilku zasad. Kluczową sprawą jest jednak odpowiednia ilość wody. Sprawdź, jakie są sposoby gotowania ryżu na sypko i ryżu w woreczkach.

Jak gotowac ryż
Autor: Shutterstock Gotując ryż, trzeba się trzymać kilku prostych zasad

Spis treści

  1. Gotowanie ryżu w woreczkach
  2. Ryż sypki – jak gotować?
  3. Inne metody przyrządzania ryżu
  4. Wypróbuj te dania z ryżem:
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Najważniejsze przy gotowaniu ryżu jest to, aby dobrać odpowiednią ilość wody. Ilość wody zależy od rodzaju ryżu, sposobu jego pakowania i gotowania.

Gotowanie ryżu w woreczkach

Najprościej gotuje się ryż pakowany w torebkach. Należy zagotować tyle wody w garnku, aby cały woreczek był zanurzony. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzucamy torebkę, gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min (informacja o czasie gotowania jest podana na opakowaniu). Torebkę z ugotowanym ryżem wyjmujemy, odcedzamy z wody, rozcinamy i wysypujemy ryż na talerz.

Ryż sypki – jak gotować?

Trudniej ugotować jest ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Wsyp np. jedną szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej osolonej wody. Zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.

Inne metody przyrządzania ryżu

Można i inaczej. Ryż wcześniej należy podsmażyć na oleju przez ok. 2-3 minuty, aż stanie się przejrzysty. Następnie zalewamy go bulionem i gotujemy dalej metodą absorpcji. Taki sposób przyrządzania ryżu jest dobry do potraw typu pilaw.

Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.

Zobacz też:

Rodzaje ryżu - przewodnik. Jak kupić odpowiedni ryż?

Wypróbuj te dania z ryżem:

Smażony ryż z kurczakiem - jak zrobić?

Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem

Ryż z jabłkiem: przepis na ryż zapiekany z owocami

Risotto dyniowe - bogactwo karotenu

Ryż z pieczarkami - przygotowanie to tylko 5 minut!

Nóżki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami

Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika

Risotto po bolońsku - pomidorowy ryż z mielonym mięsem

Sonda
Jak gotujesz ryż?