Risotto po mediolańsku - przepis na idealnie kremowe i proste risotto

2021-03-29
Risotto po mediolańsku
Autor: Shutterstock Risotto po mediolańsku czyli risotto alla milanese
łatwy
35 min
4

Risotto najlepiej robić z ryżu arborio. Nie należy go płukać. Podczas gotowania trzeba potrawę cały czas mieszać dolewając rosołu. Ugotowane ziarenka łączy kremowy sos. W północnych Włoszech risotto stanowi podstawę jadłospisu. Klasyczne i jednocześnie najprostsze robi się z ryżu, masła i sera. Podpowiadamy, jak przygotować aksamitne i kremowe risotto po mediolańsku.

SKŁADNIKI

  • 40 dag ryżu arborio
  • 10 dag startego parmezanu
  • cebula
  • 5 szklanek bulionu
  • 10 dag masła
  • szczypta szafranu
  • sól, biały pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę.

    Dodać drugą łyżkę masła, wsypać ryż i mieszając smażyć 2-3 min.

    Gdy ryż stanie się przezroczysty wlać łyżkę wazową gorącego bulionu z szafranem. Gotować 18-20 min, dolewając bulion i mieszając cały czas.

    Gdy ryż stanie się miękki, a potrawa kleista dodać resztę masła, parmezan, sól i pieprz.