Pyszny ryż po chińsku z kurczakiem i imbirem

2021-03-29
Prawdziwe chińskie danie
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Szukasz pomysłu na idealny obiad albo doskonałą kolację? Wystarczy wziąć ryż, dobrać ulubione dodatki oraz przyprawy i danie gotowe. Koniec z nudą w kuchni! Smażony ryż jest obecny niemal w każdej azjatyckiej kuchni. Do smażenia wykorzystuje się głównie ryż, który został po gotowaniu innych potraw.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

 

SKŁADNIKI

  • 250 g ugotowanego brązowego ryżu
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę.
  • Obrany imbir posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Doprawić mięso solą i pieprzem.
  • Wymieszać czosnek i imbir z kurczakiem.
  • W innym naczyniu rozbełtać jajka.
  • Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
  • Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć kurczaka, po 5 minutach dodać papryki, a po kolejnych 5 dorzucić ryż, szczypiorek, wymieszać i wlać rozmieszane jajka.
  • Smażyć, aż się zetną.