Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą

2021-03-29
materiały prasowe Bakalland
Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą
Autor: Shutterstock Delikatna sałatka ze szpinaku i pomarańczy ma orzeźwiający smak
łatwy
15 min
4

Sałatkę szpinakowa z migdałami i pomarańczą to doskonały pomysł na dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Lekka i wytrawna, o orzeźwiającym smaku i na dodatek pełna witamin.

Surowy szpinak ma dość neutralny smak, zwłaszcza młode listki szpinaku baby, dlatego warto do sałatki z nich dodać składniki o bardziej zdecydowanym smaku, które ożywią kompozycję. Idealnie pasują cytrusy, słone sery, a także ziarna i orzechy.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 2 pomarańcze
  • 15 dag sera feta
  • 4 łyżki migdałów
  • 1 łyżka żurawiny
  • olej rzepakowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy ziarnisty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu.
  • Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki, i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną pomarańczę dodać do szpinaku.
  • Dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.
  • Sos: zdrugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.
materiały prasowe Bakalland