Sałatka ze szpinaku z grzankami

2021-03-29
Sałatka ze szpinaku z grzankami
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka ze szpinaku z grzankami  to doskonałe danie na lunch lub kolację
łatwy
20 min
4

Sałatka ze szpinaku z grzankami to jedno z najlepszych źródeł żelaza. Szpinak ma go aż 4 mg w 100 g, ale organizm przyswaja zaledwie 0,2 mg. By zatem dostarczyć sobie tyle żelaza, ile ma kotlet schabowy, trzeba by zjeść około 2 kg szpinaku. Trzeba też zachować w szpinaku jak najwięcej witamin. Pamiętajmy zatem, żeby nie moczyć go długo, a jedynie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Taka sałatka z dodatkiem ciepłych grzanek to zupełnie wystarczająca dawka kalorii na lunch albo  kolację. Polecamy ją, bo jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, niedroga, sycąca i stanowi łatwo przyswajalną dawkę witamin, mikroelementów i niezbędnego błonnika.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g młodego szpinaku,
  • 50 g sera parmezan,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • łyżka oleju do smażenia
  •  
  • Sos:
  • żółtko,
  • ząbek zmiażdżonego czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak przebrać i usunąć długie ogonki. Umyć pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osączyć.
  • Miskę do sałatek natrzeć dokładnie ząbkiem czosnku i włożyć do niej szpinak.
  • Chleb pokroić w dwucentymetrową kostkę. Rozgrzać olej na patelni, tak by położony na niej kawałek chleba skwierczał.
  • Kostki chleba smażyć do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Wyjąć grzanki z patelni i dokładnie odsączyć z tłuszczu na papierowej serwetce.
  • Parmezan pokroić w bardzo cienkie wiórki.
  • Szpinak posypać grzankami i parmezanem. Całość polać sosem, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
  • Przygotowanie sosu: do małej miseczki wbić żółtko, dodać czosnek, oliwę i sok z cytryny. Ubijać do całkowitego wymieszania.