Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę

Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pikantna surówka z ogórka i świeżej kapusty to tani i łatwy przepis. Orzeźwiający, pikantny smak surówki zyska uznanie prawdziwych smakoszy. Koreańska sałatka z ogórka i kapusty jest idealna do pieczonego lub grillowanego mięsa.
Składniki
1 ogórek wężowy (z cienką skórką), pokrojony na bardzo cienkie plasterki
400 g kapusty białej lub pekińskiej, drobno pokrojonej
1 papryczka chili, bez pestek, pokrojona na cienkie kółeczka (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego lub winnego białego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki nasion sezamu czarnego (opcjonalnie)
2-4 dymki lub szczypior lubelski, posiekane razem ze szczypiorem
Przygotowanie krok po kroku
Ogórka pokrój na cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam specjalnego noża szczelinowego. Możesz użyć obieraczki do ziemniaków.
Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki.
Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki. Następnie pokrój w poprzek na cienkie kółeczka.
Cebulki razem ze szczypiorem pokrój drobno.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier.
W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę z ogórkiem. Zalej przygotowanym sosem. Ponownie wymieszaj.
Dodaj sproszkowane chili lub opcjonalnie świeże chili oraz sezam. Wymieszaj i spróbuj.
Podawaj od razu posypane szczypiorkiem.
Surówkę można przechować w lodówce do 7 dni. Uwaga: z każdym dniem będzie bardziej pikantna. Przed podaniem odśwież smak, dodając świeżego szczypioru.
Ocena: 2,6