Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę

Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantna surówka z ogórka i świeżej kapusty to tani i łatwy przepis. Orzeźwiający, pikantny smak surówki zyska uznanie prawdziwych smakoszy.  Koreańska sałatka z ogórka i kapusty jest idealna do pieczonego lub grillowanego mięsa.

Składniki

  • 1 ogórek wężowy (z cienką skórką), pokrojony na bardzo cienkie plasterki

  • 400 g kapusty białej lub pekińskiej, drobno pokrojonej

  • 1 papryczka chili, bez pestek, pokrojona na cienkie kółeczka (opcjonalnie)

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 4 łyżki octu ryżowego lub winnego białego

  • 2 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki chili w proszku

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki nasion sezamu czarnego (opcjonalnie)

  • 2-4 dymki lub szczypior lubelski, posiekane razem ze szczypiorem

Przygotowanie krok po kroku

  • Ogórka pokrój na cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam specjalnego noża szczelinowego. Możesz użyć obieraczki do ziemniaków.

  • Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki. 

  • Odetnij ogonek papryczki i usuń pestki. Następnie pokrój w poprzek na cienkie kółeczka.

  • Cebulki razem ze szczypiorem pokrój drobno. 

  • W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. 

  • W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę z ogórkiem. Zalej przygotowanym sosem. Ponownie wymieszaj.

  • Dodaj sproszkowane chili lub opcjonalnie świeże chili oraz sezam. Wymieszaj i spróbuj. 

  • Podawaj od razu posypane szczypiorkiem. 

  • Surówkę można przechować w lodówce do 7 dni. Uwaga: z każdym dniem będzie bardziej pikantna. Przed podaniem odśwież smak, dodając świeżego szczypioru. 

Ocena: 2,6

Zobacz także, jak zrobić klasyczną mizerią z ogórków:

Katalog potraw