Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
2021-05-11
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z zielonego ogórka i cebuli to przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową. Wystarczy pokrojone ogórki i cebulę zalać aromatycznym winegretem czosnkowym i gotowe. Odrobina świeżej mięty nada surówce zupełnie nową jakość. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem surówki podczas rodzinnego obiadu!
SKŁADNIKI
- 3 zielone ogórki wężowe, z cienką skórką, umyte i nieobrane, pokrojone na plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 1 łyżka listków mięty posiekanych
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek rozetrzeć z solą. Dodać oliwę, sok z cytryny i miód. Zmiksować na sos.
- W misce wymieszać plasterki ogórka z cebulą, koperkiem i miętą. Polać sosem. Wymieszać.
- Odstawić na 15 minut. Podawać jako surówkę do dań gorących.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?