Codzienna surówka z sałaty masłowej do obiadu

Surówka z sałaty masłowej do obiadu
Autor: Shutterstock Surówka z sałaty masłowej z sezamem i sosem sojowym.
łatwy
10 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatę masłową zazwyczaj jadamy ze śmietaną albo sosem winegret. Jednak tym razem proponuję małą odmianę i nadanie codziennym, zwyczajnym listkom nieco orientalnego charakteru. Surówka z sałaty masłowej, urozmaicona maślanym awokado i odświeżającą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie z odrobiną chrupkiego sezamu i sojowym dressingiem.

SKŁADNIKI

  • 1/2 sałaty masłowej
  • 1 awokado
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście sałaty porwać (nie kroić) na mniejsze kawałki.
  • Awokado obrać i pokroić w kostkę lub paski, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. 
  • Z natki oberwać listki, pozostawić je w całości, nie siekać.
  • Sos sojowy dokładnie wymieszać z olejem i wodą.
  • Na półmisku ułożyć sałatę, wymieszać z awokado i listkami natki.
  • Posypać ziarnami sezamu i polać dressingiem
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej