Sałatka z pora na obiad: łatwy przepis na surówkę z porem i sałatą rzymską

Sałatka z pora na obiad: łatwy przepis na surówkę z porem i sałatą rzymską
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca, chrupka i wyrazista sałatka z porem, sałatą rzymską i koperkiem
łatwy
15 min
4

Prosta sałatka z pora, sałaty rzymskiej, świeżego koperku z dodatkiem czarnego sezamu zmieni Wasze życie. Sałatka jest chrupka i wyrazista. Po prostu pyszna!

Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto używać świeżych ziół w kuchni:

SKŁADNIKI

  • 1 duży por, ciemne liście odciąć i zachować do zupy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 duża sałata rzymska lub 3 mini sałaty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka sezamu, używam mieszanki białego i czarnego sezamu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora pokroić na krążki. Przełożyć do miski, posypać solą i cukrem. Lekko wygnieść. Odstawić na 10 minut. 
  • Sałatę pociąć na paski. Koperek posiekać. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  • Na półmisku wymieszać pora, liście sałaty, koperek. Polać sokiem z cytryny i olejem. Ponownie wymieszać. 
  • Na koniec oprószyć prażonym sezamem. Smacznego!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej