Sałatka z pora na obiad: łatwy przepis na surówkę z porem i sałatą rzymską

Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Prosta sałatka z pora, sałaty rzymskiej, świeżego koperku z dodatkiem czarnego sezamu zmieni Wasze życie. Sałatka jest chrupka i wyrazista. Po prostu pyszna!
Składniki
1 duży por, ciemne liście odciąć i zachować do zupy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 duża sałata rzymska lub 3 mini sałaty
1 pęczek koperku
1 łyżeczka sezamu, używam mieszanki białego i czarnego sezamu
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
Przygotowanie krok po kroku
Pora pokroić na krążki. Przełożyć do miski, posypać solą i cukrem. Lekko wygnieść. Odstawić na 10 minut.
Sałatę pociąć na paski. Koperek posiekać. Sezam uprażyć na suchej patelni.
Na półmisku wymieszać pora, liście sałaty, koperek. Polać sokiem z cytryny i olejem. Ponownie wymieszać.
Na koniec oprószyć prażonym sezamem. Smacznego!
Ocena: 3,6