Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu

Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka kopenhaska to świetne połączenie świeżych warzyw, zieleniny i pikli, które łączy sos jogurtowo-musztardowy. Świetny codzienny dodatek do dań mięsnych i rybnych, znakomita dawka witamin i zdrowa przekąska.
Składniki
1 mała sałata lodowa
2 marchewki
1 cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku
Sałatę oczyść, usuń głąb, a liście poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki również zetrzyj.
Wymieszaj składniki surówki, dodając posiekaną zieleninę.
Jogurt wymieszaj z musztarda i majonezem na jednolity sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Warzywa wymieszaj dokładnie z sosem.
Ocena: 3,1