Surówka z kukurydzy z ogórkami i rzodkiewką

Surówka z kukurydzy z ogórkami i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Surówka z kukurydzy z ogórkami i rzodkiewką
łatwy
15 min
4

Szybka, smaczna, zdrowa i gotowa w kilka minut. Taka jest kukurydziana surówka z rzodkiewką i ogórkami. W sam raz jako dodatek do obiadu lub szybka i zdrowa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 zielony długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć na sicie.
  • Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i poszatkować na cienkie plasterki lub półplasterki.
  • Olej wlać do słoiczka, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, zakręcić i energicznie potrząsać do momentu, aż składniki się połączą i utworzą emulsję.
  • Warzywa wymieszać i polać sosem.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej