Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Zupa z dyni piżmowej: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Zupa z dyni piżmowej
łatwy
45 min
4

Tutaj 400 lat historii przeplata się z teraźniejszością. Kameduli w Rytwianach prowadzili bardzo skromne życie, a ich kuchnia opierała się na własnych plonach z ogrodu i leśnym runie. A i dzisiaj ślady tej tradycji możemy znaleźć w ogrodach klasztornych, gdzie równe grządki są dokładnie opisane według nasadzeń i zasiewu. O słynnym kamedulskim kociołku już mówiliśmy w „Smakach Polskich”, to dzisiaj w Lato z Radiem pochwała zupy dyniowej.

SKŁADNIKI

  • 1 dynia piżmowa, około 2 kg
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 kawałek imbiru wielkości opuszki męskiego kciuka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól
  • 100 ml kwaśnej śmietany (śmietana 18% tłuszczu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polecam dynię piżmową - jest najłatwiejsza do obierania, co potwierdza pani Irena Sudoł, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Pustelni Złotego Lasu.
  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle  z posiekaną cebulą.
  • Zalewamy bulionem warzywnym w ilości ok. 2 l na 1 dynię, dodajemy starty imbir i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min.
  • Potem zupę blendujemy, dosmaczamy przyprawami – ja polecam kurkumę i curry oraz szczyptę cynamonu, który świetnie "podkręca" smak.
  • Podajemy  z kleksem śmietany. Smacznego! – poleca Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.