Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

2021-03-29
Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g pieczonych buraków
  • 150 g kapusty stożkowej lub pekińskiej 
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 spora garść naci kolendry
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry zmielonych
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. 
  • Kapustę posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli i odstawić. 
  • Orzechy posiekać drobno lub zmielić. Nać kolendry również posiekać. 
  • W misce wymieszać starte buraki z odciśniętą kapustą, orzechami i wszystkimi pozostałymi składnikami. 
  • Odstawić na 30 minut, aby mieszanina przeszła smakami.
  • Z sałatkowej mieszaniny formować kulki. 
  • Udekorować listkami kolendry i posiekanymi orzechami.