Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji

2021-03-31
Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji
Autor: Shutterstock Karambola pokrojona w plastry jest niezwykle dekoracyjna.
łatwy
25 min
4

Karambolę z reguły spożywamy na surowo. Możemy ją dodawać do sałatek, deserów, ciast, dań mięsnych i rybnych. Nadaje się do przetworów i przyrządzania drinków. Znakomicie urozmaica smak sałatek, dodając im świeżego aromatu i słodko-kwaśnej, owocowej nuty.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 karambole
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 20 dag sałaty
  •  
  • Sos:
  • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru
  • łyżeczka posiekanych papryczek chili
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 filiżanki mango pokrojonego na małe części
  • 200 ml octu winnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, pokroić w paski i udusić na patelni.
  • Piersi kurczaka upiec na grillu (lub podsmażyć) i również pokroić w paski.
  • Ułożyć sałatę na dużym talerzu, a na niej kurczaka, paprykę oraz karambolę pokrojoną w plastry.
  • Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.