Szparagi ze szpinakiem i truskawkami: przepis na pyszną sałatkę

2021-03-29
Szparagi ze szpinakiem i truskawkami
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinaku, szparagów i truskawek to przepyszna witaminowa bomba o efektownym wyglądzie.
łatwy
20 min
4

Szparagi ze szpinakiem i truskawkami to idealny przepis na zdrowe danie. Na dodatek  niesłychanie efektownie prezentujące się na stole. Warto je przygotować w sezonie na szparagi, który  zbieżny jest  też z sezonem truskawkowym. Młody  szpinak kupimy zaś bez problemu i niedrogo przez cały rok, nie tylko wiosną! Zapoznaj się z tym daniem i przygotuj je dla siebie i swojej rodziny!

W sezonie na szparagi warto je jeść jak najczęściej, a jeszcze lepiej dla naszego organizmu będzie, gdy dodamy  do nich  równie zdrowe truskawki i szpinak. Wiosenna sałatka z wymienionych składników to  prawdziwa skarbnica skłądników odżywczych i witamin. To także danie o niezwykle efektownym wyglądzie, na którego  widok ślina sama napływa do ust. Możemy nim uświetnić każdą rodzinną uroczystość, sprawdzi się też na grillu.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • pęczek młodego szpinaku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 40 dag truskawek
  • 100 dag sera np. mozzarella
  • pieprz mielony 
  • sól
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku, a następnie odsączamy i wykładamy na talerze.

    Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak.

    Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze.

    Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozzarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.