Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami: tanio, pysznie, efektownie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami zawsze cieszy się powodzeniem. To najlepszy przepis na tanie, pyszne i efektowne danie nie tylko na świąteczny stół. Polecam!
SKŁADNIKI
- 1 puszka szprotek w oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ziemniaki ugotowane
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego, twardego, o wyrazistym smaku
- 120 ml majonezu
- sól i pieprz do smaku
- oliwki, gotowana marchewka, pomidorek, natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szprotki odcedzamy z oleju, rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno kroimy.
- Na półmisku lub dużym talerzu układamy warstwami składniki.
- Najpierw starte na grubej tarce lub drobno posiekane ziemniaki, majonez, szprotki, drobno posiekaną cebulę, znowu majonez, starte żółtko jaja, starty ser, majonez.
- Ostatnią warstwą jest starte białko jaja kurzego.
- Sałatkę można udekorować oliwkami, gotowaną marchewką i innymi jadalnymi dodatkami, układając je w wizerunek bałwana.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund