Sałatka z serem halloumi i pomarańczami na sałacie: łatwy przepis na słońce na talerzu

Sałatka z serem halloumi na sałacie: łatwy przepis na słońce na talerzu
Autor: Shutterstock Grillowany ser halloumi na liściach sałaty, pomidorkach i cząstkach pomarańczy
łatwy
20 min
4

Sałatka z serem halloumi to pyszne danie, które przeniesie nas w krainę słońca i radości. Cypryjski ser halloumi doskonale komponuje się ze słodkimi pomidorkami i kwaśną pomarańczą. Ser halloumi można grillować. Ten rodzaj sera nie rozpuszcza się, ponieważ został już wcześniej podgrzany, stopiony i uformowany. Drugi raz stopić się nie może. Białko mleka uległo denaturyzacji. I chwała mu za to!

Jakie są rodzaje sałaty? 

Wśród różnych gatunków najbardziej znane to:

SKŁADNIKI

  • 1 kostka (225-250 g) sera halloumi
  • 150 g mieszanki liści sałat różnych
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pomarańcza
  • 3  łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka orzechów włoskich, prażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry sera grillować  z obu stron na rozgrzanej patelni lub ruszcie. 
  • Pomarańczę obrać, wyciąć segmenty miąższu. Resztki pomarańczy wycisnąć, sok zachować.
  • Do soku z pomarańczy dodać sok z cytryny. Dolać oliwę. Przyprawić 1/3 łyżeczki soli i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Zmiksować na sos. 
  • Pomidorki przeciąć na pół. 
  • Na talerzu ułożyć liście sałaty. Na nich rozrzucić przekrojone pomidorki oraz cząstki pomarańczy.
  • Sałatę polać sosem. Posypać prażonymi orzechami włoskimi.
  • Na wierzchu ułożyć grillowany ser. Podawać od razu!
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej