Genialne kotlety z siekanej piersi kurczaka i pieczarek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety z siekanej piersi kurczaka mają od dawna swoich wielbicieli. Dzięki niewielkiej ilości ciasta, który zlepia kotlet w całość to świetna baza, aby urozmaicić danie różnymi dodatkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka lub filetu drobiowego
- 200 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić drobno w kostkę. Grzyby zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć.
- W misce wymieszać pokrojoną pierś kurczaka, starte grzyby, rozmącone jajko, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
- Na koniec dodać posiekaną cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjąć masę na kotlet, rozgrzać olej.
- Za pomocą łyżki kłaść masę na rozgrzanym oleju, formując kształtne kotlety.
- Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, z obu stron do zrumienienia.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem.