Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym - zakochasz się na zabój!

2021-03-29
Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym - zakochasz się na zabój!
Autor: Shutterstock Tak przygotowanego kurczaka wszyscy chętnie jedzą
łatwy
20 min
4

Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym to pyszny sposób na przygotowanie piersi z kurczaka. Zasmakuje zwłaszcza dzieciom. Niewielkie kotleciki rumiane i chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku to po prostu świetne danie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duża pierś z kurczaka - ponad 200 g
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • ewentualnie przyprawa do kurczaka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
  • Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Mięso pokroić na mniejsze kotleciki, grubości 2 cm, przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
  • Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurtowej marynacie, odstawić na ok. 30 minut.
  • Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
  • Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
  • Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
  • Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.
  •