Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne
Autor: Shutterstock Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku z ostrą i słodką papryką
łatwy
30 min
4

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku to genialny przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne kotlety. Drobiowy filet z piersi kurczaka lub indyka jest dostępny w każdym sklepie i bardzo łatwy w przyrządzeniu. Polecam pikantne sznycle drobiowe!

SKŁADNIKI

  • 500 g sznycli z filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 białko jaja, lekko ubite ze szczyptą soli
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki parmezanu, startego
  • ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle lekko rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Nie należy tłuc mocno, aby nie przerwać ciągłości tkanki. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Solą dość oszczędnie, pamiętając, że parmezan w panierce jest dość słony. 
  • Bułkę tartą i starty parmezan wymieszać razem.
  • W miseczce ubić białko jajka ze szczyptą soli i ewentualnie 2 łyżeczkami wody.
  • Sznycle panierować w białku, następnie w mieszance tartej bułki i parmezanu. Strząsnąć nadmiar.
  • Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Dzięki tej sztuczce zachowamy smak masła, ale go nie spalimy.
  • Sznycle smażyć na średnim ogniu, rumieniąc je po 6 minut z każdej strony.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej