Aksamitny sernik na chrupiącym spodzie z czekoladowych płatków - prosty i sprawdzony przepis

Aksamitny sernik na chrupiącym spodzie z czekoladowych płatków - prosty i sprawdzony przepis

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny sernik na spodzie z czekoladowych płatków doskonale zaprezentuje się na kinderbalu lub przyjęciu z okazji Dnia Dziecka. Co więcej, ciasto bardzo łatwo przygotować. Oto sprawdzony przepis na słodkie małe co nieco dla najmłodszych, ale nie tylko!

Składniki

  • 1 opakowanie płatków czekoladowych muszelki

  • 3 łyżki miodu

  • 4 łyżki masła

  • 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego

  • 2 jaja

  • 6 żółtek

  • 1 l 30-proc. śmietanki

  • 250 g białej czekolady

Przygotowanie krok po kroku

  • Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę.

  • Serki ucieramy z jajami i żółtkami.

  • Gdy śmietankowa masa wystygnie, dodajemy ją do serka.

  • Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownicę.

  • Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

  • Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta.

  • Schładzamy i serwujemy.

Ocena: 5

Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.

 

Katalog potraw