Sernik na czekoladowym spodzie [sprawdzony przepis]

2021-03-29
sernik-na-czekoladowym-spodzie-przepis.jpg
Autor: Lubella Sernik na czekoladowym spodzie
łatwy
100 min
4

Delikatny sernik na spodzie z czekoladowych płatków doskonale zaprezentuje się na kinderbalu lub przyjęciu z okazji Dnia Dziecka. Co więcej, ciasto bardzo łatwo przygotować. Oto sprawdzony przepis na słodkie małe co nieco dla najmłodszych, ale nie tylko!

Polecamy także:

Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.

 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie płatków czekoladowych muszelki
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła
  • 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jaja
  • 6 żółtek
  • 1 l 30-proc. śmietanki
  • 250 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę.
  • Serki ucieramy z jajami i żółtkami.
  • Gdy śmietankowa masa wystygnie, dodajemy ją do serka.
  • Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownicę.
  • Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
  • Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta.
  • Schładzamy i serwujemy.