Aksamitny sernik na zimno z białą czekoladą i owocami

Aksamitny sernik na zimno z białą czekoladą i owocami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Połączenie aksamitnego sera z słodką białą czekolada i kwaskowymi owocami daje niesamowity efekt. Taki sernik z białą czekoladą sprawdzi się na każda okazję i nie jest trudny do przygotowania. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych.

Składniki

  • 200 g pełnoziarnistych ciastek

  • 100 g masła

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • 400 g twarogu z wiaderka

  • 250 g serka mascarpone

  • 500 g ulubionych owoców sezonowych (maliny, jeżyny, jagody, borówki, poziomki)

  • 4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło roztopić, przestudzić i wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia niewielkiej tortownicy.

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na 30 min do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

  • Sery wymieszać mikserem na średnich obrotach, a następnie wlewać do nich stopniowo białą czekoladę. Cały czas mieszać.

  • Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić 2 łyżkami masy serowej masy, a następnie przełożyć do masy i wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie połączyć z masą.

  • Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw