Rozkoszny sernik: kremowy i pyszny

2021-03-29
Rozkoszny sernik: kremowy i pyszny
Autor: Shutterstock Kremowy i pyszny sernik to najlepsze zakończenie rodzinnego posiłku
łatwy
45 min
4

Serniki to nieomal nasza narodowa specjalność. Pieczemy je na okrągło przez cały rok. Uwielbiamy je do popołudniowej kawy. Podane na rodzinnym spotkaniu cudownie gaszą spory i kłótnie. Rozkosznie kremowy sernik zawsze znika w oka mgnieniu. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 2 szklanki okruchów ciasteczek typu digestive lub innych kruchych ciastek pełnoziarnistych
  • 0,3 szklanki cukru
  • 7 łyżek masła, stopionego
  • Na masę serową:
  • 1,15 kg pełnotłustego sera śmietankowego, trzykrotnie mielonego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 5 dużych jaj plus 3 żółtka, wszystko w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą tortownicę posmaruj masłem. Owiń tortownicę folią aluminiową, aby była szczelna. 
  • W dużej misce połącz okruszki ciastek, cukier i stopione masło; dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tę mieszankę mocno uklep na dnie tortownicy.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 8 minut. Wyjmij tortownicę z pieca i odstaw do ostygnięcia.
  • Pora zająć się masą serową. W korpusie blendera o dużej mocy, robota kuchennego, miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania lub w bardzo dużej misce za pomocą miksera ręcznego utrzyj ser na puszystą, gładką masę. 
  • Dodaj cukier i wanilię, zmiksuj na jednolita masę, w razie potrzeby zeskrobując boki i dno miski. Dodaj jajka i żółtka, pojedynczo, intensywnie miksując po dodaniu każdego jajka. 
  • Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. 
  • Masę serową przelej do przygotowanej tortownicy z podpieczonym dnem. Wierzch wyrównaj szpatułką. 
  • Umieść formę z sernikiem w dużej brytfannie lub głębokiej formie.  Napełnij brytfannę gorącą wodą na wysokość 5-6 cm. 
  • Ostrożnie wstaw brytfannę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w spokoju na 45 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. 
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i delikatnie przesuń nóż dookoła sernika, między tortownicą a ciastem. Sernik całkowicie ostudź, a następnie okryj go pergaminem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki, schładzaj go co najmniej 8 godzin.
  • Sernik można przechowywać w lodówce przez 5 dni. Można go również zamrażać. Szczelnie opakowany sernik można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące. Rozmrażać sernik w lodówce przez 12 godzin.