Sernik z serka Philadelfia – sprawdzony przepis na święta i nie tylko!

2021-03-29
Edyta Folwarska
Sernik z serka Philadelphia
Autor: Shutterstock Sernik z serka Philadelphia to lekki i niezwykle smaczny deser. 
łatwy
25 min
4

Niskokaloryczny, delikatny i pyszny serek Philadelphia nadaje się nie tylko do kanapek. Może być również doskonałym materiałem na pyszny sernik.

Polecamy też:

Tradycyjny polski sernik

Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?

Domowy sernik wiedeński

Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • kostka masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli​​
  • 1/2 szklanki i 2 łyżki cukru
  • 500 g serka Philadelphia
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1/3 przygotowanej porcji masła roztapiamy na patelni.
  • Dodajemy bułkę tartą, 2 łyżki cukru i sól.
  • Smażymy chwilę, aż bułka się zarumieni.
  • Wykładamy nią spód blachy (o średnicy 22 cm), dociskamy i chowamy do lodówki.
  • Drugą część masła topimy na patelni.
  • Kiedy zacznie się pienić, mieszamy i smażymy do momentu, aż uzyska intensywny brązowy kolor.
  • Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  • Do miski wsypujemy cukier i dodajemy przestudzone masło.
  • Miksujemy chwilę.
  • Następnie dodajemy serek i jajka.
  • Gotową masę przelewamy do blaszki.
  • Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni.
  • Tak przygotowany sernik studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Edyta Folwarska