Tradycyjny polski puszysty sernik na kruchym spodzie

2021-03-29
Tradycyjny polski sernik [PRZEPIS na WIELKANOC]
Autor: Shutterstock Tradycyjny polski sernik [PRZEPIS na WIELKANOC]
łatwy
80 min
4

Przepis na tradycyjny puszysty sernik na kruchym spodzie, z rodzynkami i skórką pomarańczy to już klasyka świątecznego menu. Sprawdź, jak zrobić doskonały sernik według tradycyjnej receptury, który zachwyci domowników. Oto sposób przygotowania. 

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 6 dag cukru
  • 2 żółtka
  •  
  • Składniki masy serowej:
  • 75 dag twarogu
  • 30 dag cukru
  • 3 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 6 jaj
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej lub kandyzowanej)
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, masła, cukru, żółtek i soli zagnieć szybko kruche ciasto. Zostaw 1/4 ciasta do dekoracji sernika, pozostałym wyłóż dno oraz niski rant foremki (najlepiej kwadratowej, o wymiarach 24x24 cm).
  • Wstaw ciasto do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni C. Podpiecz przez 10 minut.
  • Biały ser zmiel w maszynce do mięsa. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz z twarogiem. Dodaj utarte z cukrem żółtka, kaszę mannę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno. Ostrożnie połącz z masą serową.
  • Przełóż masę na podpieczony, przestudzony spód. Wygładź na wierzchu i udekoruj pozostałym surowym ciastem. W tym celu uformuj z ciasta cienkie wałeczki (lub rozwałkuj i wykrój cienkie paski), ułóż z nich kratkę na serniku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw ciasto do średnio nagrzanego piekarnika, piecz około 40 minut. Upieczony, lekko przestudzony sernik posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukruj, ozdób wierzch skórką pomarańczową i rodzynkami.