Kotlety wegetariańskie z żółtego sera smażone we frytkownicy

2020-11-25
Kotlety wegetariańskie z żółtego sera
Autor: Shutterstock Kotlety wegetariańskie z żółtego sera znakomicie smakują z sosem żurawinowym.
łatwy
15 min
4

Frytkownica to sprytne urządzenie które często ułatwia nam życie. Bo zrobimy w niej nie tylko frytki. Z powodzeniem możemy usmażyć w niej kotlety czy kurczaka. Wegetariańskie kotlety z żółtego sera usmażone we frytkownicy są smaczne i łatwe do przygotowania, ale mocno kaloryczne i tłuste.

SKŁADNIKI

  • 250 ulubionego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko rozkłóć z mlekiem. Bułkę tartą wysyp na płaski talerz.
  • Pokrój swój ulubiony ser w grubsze plastry, a następnie każdy z nich zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
  • Czynność należy powtórzyć 3 razy, tak, żeby mieć pewność, że każda część sera została w całości pokryta panierką.
  • Żeby dodatkowo zabezpieczyć ser przed wylaniem się włóż opanierowane plastry na 15 minut do zamrażarki tak, aby panierka stwardniała.
  • Po tym czasie wrzuć kotlety do frytkownicy. Długość smażenia zależy od czasu w jakim panierka się zarumieni.
  • Ambitniejszym kuchennym adeptom polecamy wycinanie z sera różnorodnych, niepospolitych kształtów.