Panierowane skrzydełka kurczaka z piekarnika: przepis na aromatyczne skrzydełka

2021-03-29
Panierowane skrzydełka kurczaka z piekarnika
Autor: thinkstockphotos.com Panierowane skrzydełka kurczaka zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na obiad. 
łatwy
20 min
4

Panierowane skrzydełka kurczaka  pieczone w piekarniku to proste danie obiadowe lub niedroga kolacja. Tajemnica pysznych skrzydełek po francusku kryje się w kompozycji przypraw pochodzących z dawnych kolonii na Martynice i w Gwadelupie oraz na wyspie Reunion. Przyprawy ożywiają to proste danie, nadając mu nieco egzotyczny aromat. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastawić piekarnik na 220°C i umieścić półkę w środkowej części.
  • Skrzydełka wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Lotki zatknąć za ramiona. 
  • Mąkę, cynamon, imbir, kurkumę, paprykę, sól i pieprz do smaku wsypać do torby i potrząsając nią, dokładnie wymieszać. 
  • Wrzucać do torby po dwa skrzydełka i potrząsać torbą, aż równomiernie pokryją się mąką z przyprawami. Rozłożyć skrzydełka na kratce i pozostawić na pół godziny, a następnie jeszcze raz panierować w mące. Jeśli jednak liczy się czas, to można od razu przystąpić do pieczenia. Dwukrotnie obtoczone w mące i przyprawach skrzydełka, będą nieco bardziej chrupiące.
  • Blachę posmarować olejem i ułożyć na niej skrzydełka. Wstawić do piekarnika. Piec 15 minut, po czym obrócić na drugą stronę i piec jeszcze 15-20 minut. 
  • Wyjąć z piekarnika i podać z domowymi frytkamisurówką ze słodkiej kapusty z marchewką i ananasem