Koreczki śledziowe z musztardą i kaparami

2021-03-29
Śledzie z musztardą i kaparami
Autor: Shutterstock Śledzie z musztardą i kaparami sa smaczne i łatwe do przygotowania.
łatwy
20 min
4

Pyszne koreczki śledziowe z musztardą i kaparami to świetna przekąska pod wódeczkę. Sprawdzą się również na wigilijnym stole obok tradycyjnego śledzika w oleju.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów śledziowych z zalewy
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • plasterki pcytryny
  • gałązki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokroić wzdłuż w paski. Każdy z nich posmarować cienko musztardą, zwinąć i spiąć wykałaczką.
  • Koreczki układać w słoju, skrapiając sokiem z cytryny i posypując kaparami,  pokruszonymi listkami. Dodać przyprawy w ziarnach.
  • Zalać olejem, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.