Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi
Autor: Shutterstock Karp z piekarnika pieczony w całości na talarkach ziemniaczanych
łatwy
30 min
4

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi to znakomity sposób podania tej smacznej ryby, który możemy wykorzystać nie tylko w Wigilię.

Zobacz, jak przygotować karpia do pieczenia:

SKŁADNIKI

  • 1,5 - 1,8 kg karpia z głową, sprawionego i oskrobanego z łuski
  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Do wnętrz karpia włożyć cebulę pokrojoną w krążki. Ostawić na 30 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości około 3 mm. Plasterki wypłukać we wrzątku. Osuszyć. Skropić olejem, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć na zakładkę plasterki ziemniaka. Na nich ułożyć karpia oraz pozostałe krążki cebuli.
  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej