Pierogi leniwe na wędzonym twarogu: oryginalne i pyszne

Pierogi leniwe na wędzonym twarogu: oryginalne i pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonale znamy leniwe pierogi, a właściwie kluski. A skoro w sklepach mamy wędzony twaróg, albo sami go sobie możemy uwędzić, czas aby powstała zupełnie nowa wersja leniwych.

Składniki

  • 500 g wędzonego twarogu

  • 3 łyżki mąki

  • 2 jaja

  • sól

  • oraz do podania:

  • masło

  • bułka tarta

  • miód gryczany

Przygotowanie krok po kroku

  • W salaterce kruszymy twaróg widelcem.

  • Dodajemy sól, jaja, mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, ale nie przejmujemy się małymi grudkami twarogu.

  • Zagotowujemy wodę z solą.

  • Kluski odrywamy z brzegu miseczki, tak jak się robi kluski kładzione, ale zdecydowanie większe.

  • Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je kilka minut. Hartujemy jeszcze w garnku niewielką ilością zimnej wody i odcedzamy.

  • Na patelni roztapiamy masło, dokładamy kluski i polewamy miodem. Mieszamy aby otoczyły się sosem miodowo-maślanym, posypujemy bułką i pozwalamy aby się podsmażyły na złoto. Przewracamy tylko 2-3 razy aby zbytnio nie połamać klusek.

Ocena: 5
Katalog potraw