Cudowna cebula duszona w sosie pomidorowym - danie o niezapomnianym smaku

Cudowna cebula duszona w sosie pomidorowym - danie o niezapomnianym smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cebula duszona w sosie pomidorowym to cudowny dodatek do  pieczonych mięs, a dla wegetarian - przepyszne samodzielne danie, które idealnie komponuje się z makaronem lub ziemniakami. Przepyszny na ciepło, ale jeśli zostanie ci go trochę - zasmakuje ci też na zimno

Składniki

  • 200 g czerwonej  cebuli

  • 800 g szalotki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki miodu

  • pół szklanki  białego wytrawnego wina

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę i szalotkę drobno pokroić.

  • Zeszklić na oliwie, wlać wino, dodać sól, pieprz i miód. Dokładnie wymieszaj, duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut.

  • Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając duś jeszcze kilka minut.

Ocena: 3,1

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw