Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony

Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już nigdy nie zechcesz normalnego majonezu! Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Idealny majonez w kolorze nadziei!

Składniki

  • 2/3 szklanki puree z dojrzałego awokado

  • 2 łyżeczki octu białego lub jabłkowego

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku

  • 1/8 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 szklanki wody

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku

  • Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, na gładką i puszystą masę.

  • Dodaj więcej wody, jeśli potrzebujesz rzadszego majonezu.

  • Jeśli lubisz pikantne majonez, możesz dodać szczyptę pikantnego sosu lub pieprzu cayenne.

  • Przechowuj majonez w czystym i wyparzonym słoiku pod przykryciem w lodówce, maksymalnie przez 3-4 dni.

Ocena: 2,8

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przy okazji szykowania dania zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć

Katalog potraw