Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku

2021-03-29
Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku
Autor: Shutterstock Słodko-kwaśny, lecz świeży w smaku - sos musztardowo-koperkowy
łatwy
15 min
4

Sos musztardowo-koperkowy pasuje do zimnych mięs i wędlin. Przygotujesz go bez jajek. Za to z dużą ilością kopru. Jest przepyszny. Szczególnie dobrze komponuję się z rybami i mięsami wędzonymi na zimno. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki świeżego koperku, duże łodygi usunięte
  • 1 cytryna, starta skórka i sok z połówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj razem musztardę, miód, ocet, sól i cukier.
  • Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek i ubijaj, aż wszystko się połączy.
  • Dodaj koperek i skórkę z cytryny oraz jej sok.
  • Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny, soli lub kopru.