Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
2021-07-06
łatwy
10 min
4
Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj!
SKŁADNIKI
- 40 g natki pietruszki, czyli 1 pęczek
- 20 g liści rukoli
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 ząbki jeśli jesteście fanami pikantnych smaków
- 85 g (2/3 szklanki) pistacji bez łupin
- 50 g (1 szklanka) startego parmezanu
- 1/4 - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli lub mniej jeśli użyliście solonych pistacji
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę i rukolę pokrójcie trochę nożyczkami. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksujcie natkę pietruszki i rukolę z tartym parmezanem, łuskanymi pistacjami, czosnkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem na drobno posiekaną pastę.
- Podczas pracy robota kuchennego lub blendera do wlejcie cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Zmiksujcie do całkowitego wymieszania.
- Wyłączcie robot kuchenny lub blender, gdy tylko się pasta pistacjowo-ziołowa połączy się oliwą. Nie chcemy, aby mieszanina się rozgrzała. Zeskrobcie gumową szpatułką sos ze ścianek blendera, a następnie miksujcie w trybie pulsacyjnym, dosłownie dwa, trzy razy, aż mieszanina będzie gładka.
- Dodajcie sok z cytryny i doprawcie do smaku. Ponownie zmiksujcie w trybie pulsacyjnym.
- Pesto podajcie natychmiast z makaronem lub domowym chlebem (tak jak to robią Sycylijczycy).
- Jeśli chcecie przechować pesto, to przelejcie go do zamykanego plastikowego lub szklanego pojemnika. Pesto pistacjowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni lub zamrozić i przechować w zamrażarce do 3 miesięcy.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw